Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Γραμματόσημα: Σήματα σε διαδρομές αλληλογραφίας



Κάθε γραμματόσημο συνοδεύει την αλληλογραφία μας σηματοδοτώντας τη προέλευση της. Αντιπροσωπεύει έναν τόπο σε συγκεκριμένο χρόνο και ταυτοχρόνως αποτελεί ένα μικρό έργο τέχνης. 

Από μικρή με γοήτευαν τα γραμματόσημα. Ξεκίνησα να τα συλλέγω από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Στις αρχές του 2000, δεν είχε ακόμα κυριαρχήσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αφαιρούσα από τους ταχυδρομικούς φακέλους τα ορθογώνια οδοντωτά χαρτάκια και θαύμαζα τις χρωματιστές παραστάσεις τους.  

Με τον καιρό έμαθα να τα ταξινομώ και να τα προσέχω. Μάζεψα σειρές γραμματοσήμων με επετειακά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας 2004, με λαογραφικά στοιχεία όπως παραδοσιακοί χοροί, φορεσιές ή χαρακτηριστικές απόψεις από πόλεις και νησιά της Ελλάδος. Ακόμα σειρές αφιερωμένες σε σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου, μουσικοσυνθέτες ή ιστορικές φυσιογνωμίες αλλά και αγαπημένους χαρακτήρες της Ντίσνεϊ. Κάπως έτσι συμπλήρωσα ένα ολόκληρο άλμπουμ.   

Όταν ο πατέρας μου αποφάσισε να μου χαρίσει τα παλιά γραμματόσημα που μάζευε ως παιδί, η συλλογή μου διπλασιάστηκε και απέκτησε διαφορετικό χαρακτήρα. Η δική του συλλογή είχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Αποστολέας όλων των γραμμάτων ήταν ο ναυτικός πατέρας του. Όλα τα χρόνια που γύριζε τους ωκεανούς με μεγάλα φορτηγά πλοία, έστελνε από χώρες και λιμάνια μακρινά, γράμματα στην οικογένεια του. 

Ανακάλυψα γραμματόσημα από κάθε γωνιά της γης όπου είχε καταφέρει να φτάσει ο παππούς μου. Από χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Από κράτη μεγάλα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μικρά όπως η Ρουάντα ή και κράτη που δεν υπάρχουν πια όπως η Ανατολική Γερμανία. Αξιόλογες καλλιτεχνικές συνθέσεις με χαρακτηριστικά μιας διαδρομής στο χώρο και στον χρόνο.  Με οικόσημα ή σύμβολα από πολιτικά καθεστώτα, βασιλικά, σοβιετικά, δημοκρατικά ή δικτατορικά. Με όλων των ειδών τις γραφές και τα αλφάβητα, αραβικά, κινέζικα, κυριλλικά. Χνάρια του κόσμου μιας εποχής μακρινής, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, έμειναν να μαρτυρούν τη πορεία ενός ανθρώπου στο χάρτη.        



Κείμενο & Φωτογραφίες: Δανάη Μπασαντή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου