Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017: Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες



Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα και το θέμα που επέλεξε το ICOM (International Council of Museums) για το 2017 είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». 
Τα μουσεία συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι χώροι πολιτισμικής διαμεσολάβησης και διαλόγου και έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών. Τα μουσεία συχνά λειτουργούν ως θεματοφύλακες της συλλογικής μνήμης ταραγμένων εποχών.    

Με τι λόγια να αφηγηθεί κανείς τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, ή της γενοκτονίας ενός λαού, ή της δουλείας ή ενός μεγάλου πολέμου; Τέτοια ιστορικά γεγονότα με αμφιλεγόμενες ερμηνείες, στα μουσεία μετατρέπονται, μέσα από εικόνες και αντικείμενα, σε αφηγήματα, τα οποία προσφέρονται στους επισκέπτες για πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.    

Το τιμώμενο μουσείο για το 2017 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κατά τη Γερμανική Κατοχή. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά παρόμοια μουσεία και μνημεία αφιερωμένα σε ιστορικά γεγονότα που η μνήμη τους είναι οδυνηρή. Ακριβώς όμως γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ξεχνιούνται από τις επόμενες γενιές και να αποτελούν στοιχεία διαλόγου και προβληματισμού.     

Κείμενο: Δανάη Μπασαντή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου