Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Εξόρμηση στην Αίγινα



Ήταν ακόμα πρωί όταν αποβιβαστήκαμε από το πλοίο της γραμμής στο γραφικό λιμάνι της Αίγινας. Ψαροκάικα, ιστιοφόρα, κότερα και μικρές βαρκούλες παρατεταγμένα στους λιμενοβραχίονες δημιουργούσαν ένα στόλο από κάθε λογίς πλεούμενα.
Κατευθυνθήκαμε στα βόρεια του λιμανιού. Εκεί σε μια μικρή πράσινη χερσόνησο βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου. Ο φιλόξενος φύλακας μας ξενάγησε στους χώρους του μουσείου και μας παρότρυνε να ανέβουμε στο λεγόμενο ακρωτήρι της Κολώνας που βρισκόταν δυτικά του μουσείου. Εκεί όπως μας πληροφόρησε βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός. Φτάσαμε στα ερείπια του οικισμού διασχίζοντας ένα μικρό χωμάτινο μονοπάτι ανάμεσα στην ανθισμένη φύση. 
Μονοπάτι προς το λόφο
Ο τόπος αυτός κατοικήθηκε από την ύστερη Νεολιθική περίοδο. Κατά την διάρκεια των ιστορικών χρόνων φιλοξένησε την ακρόπολη και το κύριο Ιερό της Αίγινας. Δυστυχώς η γειτνίαση της περιοχής με τη σύγχρονη πόλη διευκόλυνε τη λεηλασία των λίθων των αρχαίων μνημείων. Από το περίπτερο ναό του Απόλλωνος που κάποτε δέσποζε στην κορυφή του λόφου σώζεται μόνο μια κολώνα μέχρι σήμερα. Ο ναός κατασκευάστηκε περί τον 6ο αιώνα π.Χ. και είχε έντεκα κίονες στη μεγάλη πλευρά και έξι στην μικρή. Οι Βενετσιάνοι ναυτικοί ονόμασαν το λόφο Κολώνα (ιταλικά Colonna) επειδή είχαν ως σημάδι προσανατολισμού τους τις κολώνες του ναού του Απόλλωνος.
Το ακρωτήρι της Κολώνας από το Google
Η κολώνα που σώζεται μέχρι σήμερα.
Δεύτερος σταθμός μας ήταν ο ναός της Αφαίας. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού πάνω σε ένα απόμακρο και περίοπτο πευκόφυτο λόφο. Μόλις φτάσαμε κοντά στο ναό σταθήκαμε ώρα θαυμάζοντας γύρο μας την θέα. Από το ιερό της Αφαίας έχεις ορατότητα και στα βόρεια και στα νότια τη θάλασσα. Ο ναός μοιάζει να εποπτεύει όλη την γύρω περιοχή, στεριά και θάλασσα. Κάθε επισκέπτης θα γοητευτεί από αυτό το ειδυλλιακό τοπίο.



Ο περίπτερος δωρικός ναός ιδρύθηκε γύρω στο 500 π.Χ και είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους στην Ελλάδα. Θεωρείται το πιο τελειοποιημένο οικοδόμημα των υστεροαρχαϊκών χρόνων1. Το κτίσμα αποτελείται από ντόπιο πωρόλιθο, καλυμμένο με λευκό στρώμα κονιάματος. Η κάτοψη του ναού έχει έξι κίονες στη μικρή πλευρά και δώδεκα στη μεγάλη. Η είσοδος του ναού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του και γίνεται από ένα επικλινές επίπεδο από καλά πελεκημένους λίθους. 
Η θέα από το ναό της Αφαίας
Κάναμε το γύρο του ναού μαζί με τη φίλη μου τραβώντας φωτογραφίες. Ανάμεσα σε αυτές που τραβήξαμε ήταν μια μακρινή φωτογραφία τη γιαγιάς μου με τη μαγκούρα της πάνω στο δωρικό ναό. Αυτή η κάλτ φιγούρα της γιαγιάς με φόντο τους δωρικούς κίονες ήταν μια εικόνα μοναδική. Το κάδρο της φωτογραφίας συμπληρώνει ένας Γάλλος τουρίστας που καθόταν παραδίπλα. Ευτυχώς πρόλαβα να αποθανατίσω τη σκηνή!



Κείμενο: Δανάη Μπασαντή 


Πηγές:
1. Ιερά και Ναοί των Αρχαίων Ελλήνων, G. Gruben, εκδόσεις Ινστιτούτο του βιβλίου – Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα, 2000
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου