Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ένας Ντελακρουά στο Κάμπο της Χίου



Φέτος το καλοκαίρι επισκέφτηκα τη Χίο. Βρήκα τυχαία ένα ξενώνα από το διαδίκτυο στη περιοχή του Κάμπου, η οποία φημίζεται για τους πορτοκαλεώνες και τα παλιά αρχοντόσπιτα της. Στη διαδρομή μας από το λιμάνι, περάσαμε ανάμεσα από τους ψηλούς μαντρότοιχους με την κοκκινωπή πέτρα που ορθώνονται γύρω από τα ολάνθιστα και μυρωμένα περιβόλια του Κάμπου. Φτάνοντας στον ξενώνα της κυρίας Φανής έκανα μια αναπάντεχη ανακάλυψη.   

Ήταν απόγευμα και η οικοδέσποινα μας πρόσφερε δροσερή σπιτική λεμονάδα. Κάτσαμε στο τραπεζάκι του κήπου δίπλα στη ξερή γούρνα που παλαιότερες εποχές μάζευε το βρόχινο νερό. Κάτω από την μεγάλη εξωτερική σκάλα που οδηγούσε στην κουζίνα του πάνω σπιτιού που έμεναν οι ιδιοκτήτες, σχηματιζόταν ένας μακρύς σκιερός διάδρομος, ο οποίος έβγαζε στην πίσω αυλή. Στο πλάι του άνοιγαν ξύλινες πόρτες αποθηκών και κρέμονταν διάφορα γεωργικά σύνεργα. Το βλέμμα μου έπεσε ασυναίσθητα σε μια εσοχή στο πέτρινο τοίχο του διαδρόμου. Εκεί ανάμεσα στα αγροτικά εργαλεία του κύριου Γιάννη, είδα κάτι που δεν το περίμενα. Ήταν μια αφίσα ενός πίνακα του διάσημου γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά (Eugène Delacroix). Η πολυκαιρισμένη αφίσα απεικόνιζε το έργο «Οι Σφαγές της Χίου»! 
Ο Γάλλος ζωγράφος του ρομαντισμού Ευγένιος Ντελακρουά επηρεάστηκε από τα ιστορικά γεγονότα που συντάραξαν την Ευρώπη στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Κάποιοι τον αποκάλεσα και ζωγράφο των ευρωπαϊκών επαναστάσεων, μιας και εμπνεύστηκε από δύο μεγάλες εθνικές επαναστάσεις, την γαλλική και την ελληνική. Στα έργα του με θέμα τον αγώνα τον ελλήνων για την ελευθερία απόδωσε την αγριότητα των Τούρκων κατακτητών και έδωσε χρώμα και μορφή σε ιδέες και ιδανικά της εποχής.


Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα συναντούσα ένα τόσο σημαντικό έργο, όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για την ιστορία του τόπου αυτού, ανάμεσα σε αγροτικά εργαλεία! Πιθανόν ο κύριος Γιάννης να είχε αγοράσει αυτή την αφίσα από κάποια έκθεση που είχε γίνει στη Χίο. Ο πίνακας του Ντελακρουά δεν φαντάζει διόλου παράταιρος στην εσοχή του τοίχου με τα εργαλεία και το παλιό ρολόι από πάνω. Αντιθέτως αναδεικνύεται, χάρις τα αγροτικά εργαλεία, ως κομμάτι της παράδοσης του τόπου. Τα σύνεργα του περιβολιού, σύμβολα του μόχθου της καθημερινότητας και «Οι Σφαγές της Χίου» του Ντελακρουά, αποτελούν κομμάτια της ιστορίας της Χίου.    
 


Κείμενο & Φωτογραφία: Δανάη Μπασαντή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου