Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας 2015

Δείτε το χάρτη με τα events σε όλο τo κόσμο


Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτώβρη διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε μουσεία και αρχαιολογικές τοποθεσίας σε όλο το κόσμο. Φέτος αυτή η μέρα είναι το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχαιολογίας είναι μια πρόσφατη πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2011 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στη πρώτη αυτή προσπάθεια καθιέρωσης του θεσμού ανταποκρίθηκαν 37 πολιτείες των ΗΠΑ, 4 επαρχίες του Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τότε μέχρι σήμερα όλο και πιο πολλές χώρες συμμετέχουν διοργανώνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα απευθυνόμενες σε όλες τις ηλικίες. Η χώρα μας συμμετέχει από το 2014 όμως έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες καθιέρωσης κάποιων προγραμμάτων ή εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό. Με τον αρχαιολογικό πλούτο που υπάρχει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι κρίμα να μην επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στη προσπάθεια της αρχαιολογίας να ανακαλύψει το μακρινό παρελθόν μας και να μεταδώσει αυτή τη γνώση στη κοινωνία. Η γνώση αυτή μας τροφοδοτεί με νέες δυνατότητες ερμηνείας των κοινωνικών συνόλων και μας συνδέει με τα επιτεύγματα του πολιτισμού ανά τους αιώνες.   
Στην Ελλάδα φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να γιορτάσει τη Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας. Προσκαλεί παιδιά ηλικίας 12-15 ετών να πάρουν μέρος για μια μέρα στην ανασκαφή που πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο Βούντενης Πατρών.
Αυτό το Σάββατο θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο για να επισκεφτούμε αρχαιολογικά μουσεία της περιοχής μας. Και επειδή ακόμα δεν έχουν πιάσει τα κρύα θα ήταν ωραία ιδέα μια εκδρομή σε κάποιο αρχαιολογικό μνημείο. Έστω και για μια μέρα θα αισθανθούμε τη συγκίνηση, την αγωνία και την έξαψη της περιέργειας που γεμίζει έναν αρχαιολόγο κάθε φορά που προσπαθεί να ανακαλύψει απαντήσεις μέσα από στοιχεία του παρελθόντος. Ας ανακαλύψουμε τον Indiana Jones που κρύβουμε μέσα μας.     

 Δανάη Μπασαντή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου