Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Πώς να περιηγηθείτε ένα μουσείο




Διαβάζοντας το άρθρο της Shivani Vora “How to navigate a museum” στους The New York Times, προκύπτει ότι πηγαίνοντας κανείς σ’ ένα μουσείο δεν είναι αυτονόητο ότι θα αποκομίσει όλα αυτά που θα του επιτρέψουν να θεωρήσει την επίσκεψή του επιτυχημένη. Δηλαδή δεν θα έχει κατ’ ανάγκη μια «ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία» αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.      
Πάνω σε αυτό παρατίθενται στη συνέχεια μια σειρά από πολύ χρήσιμες συμβουλές της ιστορικού τέχνης Natasha Schlesinger, που δίνει χάρη στην εμπειρία της, ως επιμελήτρια και ιδρυτικό στέλεχος της εταιρίας ArtMuse. Η ArtMuse παρέχει ιδιωτικές ξεναγήσεις σε μουσεία και γκαλερί στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο σκέφτηκα να καταγράψω τις προϋποθέσεις που μπορούν να συμβάλουν σε μια επιτυχημένη επίσκεψη σε ένα μουσείο, προσθέτοντας και κάποιες δικές μου, από αντίστοιχες παρατηρήσεις. 
Βυζαντινό Μουσείο - Έκθεση Φώτη Κόντογλου
Συμβουλές για μια επιτυχημένη επίσκεψη σ’ ένα μουσείο:
Χρόνος
Η Natasha Schlesinger υποστηρίζει ότι οι πιο ενθουσιώδης και τολμηροί επισκέπτες στην προσπάθεια τους να δούνε όσο το δυνατόν περισσότερα εκθέματα, κάνουν το λάθος να αναλώνουν πολλές ώρες μέσα στα μουσεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να λαμβάνουν ένα καταιγισμό από πληροφορίες και ερεθίσματα που τους καταβάλλουν χωρίς στο τέλος να καταφέρουν να τα αφομοιώσουν και να γίνουν κτήμα τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα μεγάλα μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ή το Μουσείο του Λούβρου, ή μια μεγάλη Πινακοθήκη, όπου τα εκθέματα είναι πάρα πολλά. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να σταθεί κάποιος μπροστά απ’ όλα γιατί θα εξαντληθεί. Η επίσκεψή μας θα πρέπει να έχει διάρκεια από 90 λεπτά έως δύο ώρες. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να έχουμε θέσει από πριν ένα χρονοδιάγραμμα.
Μουσείο Βατικανού -Ρώμη. Πόσα εκθέματα σε ένα διάδρομο...
Επιλογή εκθεμάτων
Τα περισσότερα μουσεία διαθέτουν πολλές και διαφορετικές ενότητες εκθεμάτων. Κάθε έκθεση αφηγείται μια ιστορία που εμείς ως επισκέπτες καλούμαστε να την αντιληφθούμε και να την ερμηνεύσουμε. Μην ξεχνάμε ότι το μουσείο πέρα από ψυχαγωγία είναι και ένας φορέας εκπαίδευσης που στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στη δημιουργία γνώσεων μέσα από τη μουσειακή εμπειρία. Εάν επισκεφτούμε ένα πολυθεματικό μουσείο, το ιδανικό θα ήταν να εστιάσουμε σε μια θεματική περιήγηση. Δηλαδή να επιλέξουμε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας, να δούμε είκοσι σημαντικά έργα από μια ενότητα του μουσείου.
Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο. Επισκέπτες με ακουστικά ακούνε ηχογραφημένες ξεναγήσεις.
Στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα πλέον προσφέρονται ηχογραφημένες ξεναγήσεις που συχνά είναι διαθέσιμες στην είσοδο του μουσείου. Τα μουσεία πλέον είναι εξοπλισμένα με μικροσυσκευές σύγχρονης τεχνολογίας. Από ταμπλέτες με πληροφορίες και βίντεο για το κάθε έκθεμα μέχρι εφαρμογές για το κινητό που παρέχουν προσαρμοσμένες ξεναγήσεις στο κάθε επισκέπτη.  
Περί ορέξεως
Μουσείο Ακρόπολης 2016 -Θεματική έκθεση για το μαντείο της Δωδώνης
Μια φιλική προειδοποίηση: Ποτέ μην επισκεφτείτε ένα μουσείο αν πεινάτε! Όταν πριν από χρόνια είχα πάει στη TATE Gallery του Λονδίνου, έφυγα από την πινακοθήκη χωρίς να καταφέρω να την γυρίσω ολόκληρη επειδή … πεινούσα! Η πείνα σε αποσυντονίζει, σε κάνει ανυπόμονο, δεν σου επιτρέπει να συγκεντρωθείς και χάνεις την πνευματική διαύγεια που χρειάζεσαι για να συγκρατήσεις όλα όσα θα δεις.  

Βέβαια, το καλύτερο εφόδιο για μια αξέχαστη ξενάγηση σε ένα μουσείο είναι η καλή διάθεση, μια καλή παρέα, μια φωτογραφική μηχανή (όπου επιτρέπεται) και μια μέρα χωρίς προβλήματα και άγχη. 
 


Κείμενο & Φωτογραφίες: Δανάη Μπασαντή

Πηγή:   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου