Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ευρώπη

Η ομάδα του "Ρουβίκωνα"


Η Playa Blanca, η νοτιότερη πόλη της ισπανικής νήσου Lanzarote στον Ατλαντικό ωκεανό, απέκτησε ένα υποθαλάσσιο αξιοθέατο: το Μουσείο Ατλαντικού (Museo Atlántico). Τα εκθέματα αυτού του μουσείου είναι τα ανθρώπινα γλυπτά του βρετανού καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει αυτό το πρότζεκτ από τον Ιανουάριο του 2014.
Ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor υπήρξε αρωγός δύο ακόμα σπουδαίων υποθαλάσσιων εκθέσεων, του πρώτου υποβρύχιου πάρκου γλυπτικής στον κόσμο, στη Γρενάδα της Καραϊβικής καθώς και του υποβρύχιου μουσείου ανοικτά των ακτών της Κανκούν, στο Μεξικό.
Τα γλυπτά εκθέματα του Μουσείου του Ατλαντικού διακρίνονται σε ομάδες. Η ομάδα του «Ρουβίκωνα», αποτελείται από 35 ανθρώπινες φιγούρες στραμμένες όλες προς την ίδια κατεύθυνση. Ο καλλιτέχνης για αυτά τα γλυπτά χρησιμοποίησε ως μοντέλα κατοίκους του νησιού Lanzarote.
Η Σχεδία της Λαμπεντούζα
Ένα άλλο ιδιαίτερο σύμπλεγμα είναι η Σχεδία της Λαμπεντούζα, η οποία αναφέρεται στην προσφυγική κρίση. H λέμβος περιλαμβάνει 13 ανθρώπινες φιγούρες και αποτελεί μια σύγχρονη καλλιτεχνική μεταφορά της περίφημης σχεδίας της Μέδουσας του Ζερικό.
Η τρίτη ομάδα γλυπτών παριστάνει παιδιά σε καραβάκια από ορείχαλκο. Επίσης, υπάρχουν πολλά υβριδικά γλυπτά (μισός άνθρωπος, μισό κάκτος) που απεικονίζουν τη συγχώνευση της φύσης με τον άνθρωπο. Το γλυπτό ενός ζευγαριού να τραβάει μια selfie και ορισμένες ανθρώπινες φιγούρες με φωτογραφικές μηχανές παραπέμπουν στις νέες τεχνολογίες της σύγχρονης κοινωνίας μας.
Τα γλυπτά θα τοποθετηθούν στο πυθμένα του ωκεανού σε έκταση 400 τμ και βάθος που δεν θα ξεπερνά τα 15 μέτρα, δημιουργώντας ένα πάρκο, ιδανικό τόπο για εξερευνήσεις δυτών. Ωστόσο και ένας απλός κολυμβητής με μάσκα και αναπνευστήρα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτό το απόκοσμα όμορφο μουσείο.




Το νησί στο google map

Φωτογραφίες από ιστοσελίδες : 
http://www.ibtimes.co.uk 
http://www.thisislancashire.co.uk
http://www.cactlanzarote.com
Πηγές:
http://gr.euronews.com/2017/01/12/europe-s-first-underwater-museum-opens-in-lanzarote

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου