Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο επισκέπτεται τα Γυμνάσια της Αττικής



Το κουδούνι σήμανε την έναρξη των μαθημάτων, στο 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου. Οι μαθητές της Γ’ τάξης βρήκαν τις καρέκλες στην αίθουσα πολυμέσων να σχηματίζουν ένα κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου η Βίβιαν, ερμηνεύτρια του Παιδικού Μουσείου, τους καλωσόρισε στη δεύτερη συνάντηση για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Είναι αυτό τέχνη;» .    
Πήραμε με τη ερμηνεύτρια του προγράμματος μια θέση στο κύκλο, ανάμεσα στα παιδιά. Εγώ τη συνόδευα ως εκπαιδευόμενη και εθελόντρια του Παιδικού Μουσείου. Φορέσαμε και οι δύο τις πορτοκαλί ποδιές μας και ξεκινήσαμε. Η Βίβιαν άπλωσε στο πάτωμα ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί για να καταγράψει ένα καταιγισμό από σκέψεις, εντυπώσεις, παρατηρήσεις και συναισθήματα που θα εξέφραζαν οι μαθητές για την προηγούμενη συνάντηση τους. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;», έχει σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Από το 2014 η μουσειοσκευή του προγράμματος επισκέπτεται σχολεία σε όλη την περιφέρεια Αττικής. Μέσα σε δύο συναντήσεις, διάρκειας περίπου δύο ωρών, το πρόγραμμα φέρνει τους μαθητές σε επαφή με μορφές της σύγχρονης τέχνης και τους δημιουργούς της.
Τα έργα σύγχρονης τέχνης γίνονται η αφορμή για προβληματισμό και καλλιέργεια της φαντασίας. Οι μαθητές τα παρατηρούν, εκφράζονται, δίνουν τις ερμηνείες τους, εμπνέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους. Πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι, πομποί και δέκτες αντιδράσεων, ενώ η κυκλική διάταξη συμβολίζει την ισοτιμία τους. Η ερμηνεύτρια δίνει στον καθένα το λόγο με τη σειρά ώστε να συμμετέχουν και να ακουστούν όλες οι απόψεις. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, κάθε ερμηνεία ή παρατήρηση είναι μια διαφορετική οπτική των αντικειμένων.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε ατόμων, σκηνοθετούν με παντομίμα το μήνυμα ενός έργου σύγχρονης τέχνης. Οι υπόλοιπες ομάδες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις των συμμαθητών τους. Έτσι το κάθε τμήμα της Γ’ τάξης που συμμετέχει στο πρόγραμμα καταλήγει σε μια δικιά του διαφορετική ερμηνεία για τα τέσσερα έργα τέχνης που τους έχουν δοθεί. Με αποτέλεσμα το κάθε τμήμα όταν ολοκληρώνει το πρόγραμμα του, να μας γεμίζει με ένα πλουραλισμό ιδεών, νέων νοημάτων και φυσικά εντυπώσεων.
Για δύο μέρες βρεθήκαμε μαζί με τη Βίβιαν στο 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, το οποίο ήταν ένα από τα Γυμνάσια που επισκέφτηκε αυτό το μήνα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;». Από την ανατολική Αττική στο κέντρο της Αθήνας, από τα δυτικά προάστια, στα ανατολικά και στα βόρεια η κόκκινη βαλίτσα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου συνεχίζει το ταξίδι της χαράσσοντας τη δική της πορεία στο χάρτη και στην εκπαίδευση.      

Κείμενο & Φωτογραφίες: Δανάη Μπασαντή
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για λογαριασμό του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου