Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Και το όσκαρ πάει...

Η πιο λαμπερή βραδιά του κινηματογράφου είναι στις 2 Μαρτίου Η φετινή 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου, θα γίνει στο Dolby Theater του Λος Αντζελες.. Το κόκκινο χαλί στρώθηκε για να υποδεχτεί την αφρόκρεμα των συντελεστών της έβδομης τέχνης. Παρουσιάστρια θα είναι η δυναμική κωμικός Ελεν ΝτιΤζένερις.
Όπως κάθε χρόνο, πλήθος διασημοτήτων θα συρρεύσουν, με τα βραδινά κουστούμια τους και τις εντυπωσιακές τουαλέτες τους. Όλοι θα σπεύσουν να σχολιάσουν τις εμφανίσεις, να κριτικάρουν ή να επαινέσουν τους παραβρισκόμενους. Πριν όμως παρασυρθούμε από τον χείμαρρο των πληροφοριών για ρούχα, μαλλιά και κοσμήματα, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία και την σημασία του θεσμού. 
Η πρώτη επίσημη απονομή έγινε στις 16 Μαίου του 1929 στο ξενοδοχείο «Roosevelt» στο Hollywood από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που είχε ιδρυθεί δύο χρόνια νωρίτερα, στις 11 Μαΐου 1927 στην Καλιφόρνια. Η ιδέα ανακοινώθηκε από τον Louis B. Mayer ο οποίος ήθελε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες. Από τότε καθιερώθηκε και αποτελεί το πιο λαμπερό κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς.
Η Ακαδημία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα ετήσια Βραβεία Όσκαρ. Αποτελείται από πάνω από 6.000 επαγγελματίες του κινηματογράφου. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μελών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να γίνουν μέλη και παραγωγοί ταινιών από όλο τον κόσμο. Από το 2004 περιλαμβάνει παραγωγούς από 36 χώρες.

Ποιοι αποφασίζουν όμως για το πού θα καταλήξουν τα πολυπόθητα αγαλματάκια; Για τα Oscar ψηφίζουν τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Μόνο που η Ακαδημία δεν δημοσιεύει λίστα με τα μέλη της και αρκείται στο συνολικό τους πλήθος. Οι Los Angeles Times έκαναν ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.... Από την έρευνα προκύπτει ότι το συντριπτικό ποσοστό (94%) των μελών της Ακαδημίας είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 62 χρόνια. Μόνο το 14% των μελών είναι κάτω των 50 ετών. Είναι προφανές ότι η ηλικία των μελών επηρεάζει και τις προτιμήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η δημογραφική σύνθεση των μελών της Ακαδημίας αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην κινηματογραφική βιομηχανία.  
Το πολυπόθητο επιχρυσωμένο αγαλματάκι είναι από χαλκό και κασσίτερο, με ύψος 34 εκ. βάρος περίπου 4 κιλά και έχει την μορφή γυμνού άνδρα, ο οποίος καρφώνει κατακόρυφα ένα ξίφος στην κυλινδρική βάση που εδράζεται, η οποία έχει σκαλισμένες πέντε ακτίνες. Αυτές συμβολίζουν τους πέντε αρχικούς κλάδους  της Ακαδημίας, δηλαδή τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετές εκδοχές. Η επίσημη ονομασία του ωστόσο καθιερώθηκε το 1939. Για την ιστορία τα περισσότερα όσκαρ μέχρι τώρα έχουν συγκεντρώσει ο Μπέν Χούρ (1959) και ο Τιτανικός (1997) με 11 όσκαρ.
Για τα φετινά Όσκαρ, οι ταινίες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες, 10 η καθεμία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας είναι δύο: «Οδηγός Διαπλοκής» και «Gravity». Ακολουθεί η ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος» με 9 υποψηφιότητες. Έξι υποψηφιότητες συγκεντρώνουν οι ταινίες «Captain Phillips», «Dallas Buyers Club» και «Nebraska», ενώ πέντε οι ταινίες «Her» και «Ο Λύκος της Wall Street».
Στο φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν δύο ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι με την ταινία  «Nebraska» για Καλύτερη Σκηνοθεσία ο Αλεξάντερ Πέιν και για καλύτερη Φωτογραφίας ο Φαίδων Παπαμιχαήλ. 
 Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τους νικητές της 86ης απονομής…
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου