Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Μια φοιτητική εκδορμή

Εκδρομή 2ου έτους στους Δελφούς
Μια καλή πρωτοβουλία των φοιτητών του 2ου έτους του Ιστορικού Αρχαιολογικού Αθηνών, ήταν η ολοήμερη εκδρομή στους Δελφούς, με συνοδούς δύο καθηγητές αρχαιολογίας.
Γύρω στις 7,00 φύγαμε από την Πανεπιστημίου σε δύο πούλμαν, υπερφορτωμένα από φοιτητές, εξοπλισμένους με γερά νεύρα, κάμερες, καπέλα, και παγούρια. Τη διαδρομή αν και πολύωρη δεν  την καταλάβαμε, μιας και πολλοί από εμάς πήραμε έναν υπνάκο, για να γεμίσουμε μπαταρίες γι’ αργότερα.
Ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαιότητας. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν πως οι Δελφοί είναι ο ομφαλός της γης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τις άκρες του σύμπαντος, για να βρουν το κέντρο του κόσμου. Για πολλούς αιώνες ήταν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο αλλά και σύμβολο ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.
Κατά τις έντεκα άρχισε η ξενάγηση στα αρχαία ερείπια, με οδηγούς τους καθηγητές μας, μέσα σ' ένα τοπίο καταπράσινο, αναζωογονητικό, όσο και υποβλητικό. Καθώς όμως ο ήλιος  μεσουρανούσε η περιήγηση γινόταν επίπονη εξαιτίας της ζέστης, καθώς έπρεπε να ανεβοκατέβουμε τα αμέτρητα και ασύμμετρα πέτρινα σκαλοπάτια, απομεινάρια αρχαίων διαδρομών. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμεναν πίσω από την ομάδα, χάνοντας την ξενάγηση.  
Κάπως έτσι μάθαμε για τον θόλο και το μυστήριο που υπάρχει γύρω από τη χρήση του, για την στοά και το θησαυρό των Αθηναίων, το ναό του Απόλλωνα, το θέατρο και το μεγάλο στάδιο.  
Στο μουσείο των Δελφών συναντήσαμε το έντονο βλέμμα του χάλκινου ηνίοχου. Τρείς η ώρα ξαποστάσαμε για λίγο στο χωριό των Δελφών, για να αναχωρήσουμε κουρασμένοι αλλά και γεμάτοι εντυπώσεις για την Αθήνα. 


  Cogito ergo sum

Θόλος
Θέατρο
 
 

1 σχόλιο:

  1. ωραία δουλειά!όντως περάσαμε πολύ ωραία!και του χρόνου θα γίνουν ανάλογες εκδρομές διοργανωμένες από την επιτροπή έτους!αναμένετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή